67-06 „Děkuji vám mnohokrát za váš dopis datovaný 20. června 1967. Jak jste zmínila, má misionářská činnost je pro západní způsob života velkou výzvou. Krišna je však tak přitažlivý, že je přijímán dokonce i lidmi ze Západu, je-li toto vědomí prezentováno v náležité učednické posloupnosti. Tato výzva je určena máji, jinými slovy, je to boj s májou a já bych vám chtěl sdělit, že mi májá nedávno uštědřila vážnou mrtvici. Neustálá práce po dobu posledních dvou let zatřásla mým zdravím. 25. května jsem utrpěl těžkou mrtvici mezi mým srdcem a žaludkem. Místní mladíci se o mě dobře postarali, a tak se mi den za dnem daří lépe. V současné době se nacházím na pobřeží New Jersey, kde obnovuji své zdraví, přemýšlím však, že se vrátím do Indie, hned jak se mé zdraví zlepší. Je mi teď již poměrně dost let; příští září mi bude 72 let. Práce, kterou jsem v západním světě započal, však ještě není dokončena a já potřebuji některé z těchto amerických mladíků vychovat k tomu, aby dokázali kázat tento kult po celém západním světě.

Když se tedy vrátím do Indie, musíme s sebou pár těchto chlapců vzít na výcvik. Všichni z nich se k tomu budou dobře hodit. Vaše spolupráce je tedy nesmírně žádána. Již jste mým lidem z Indie umožnila cestu zdarma; kdybyste to tedy podobně zařídila některým mým americkým žákům, mohli by přijet do Indie a podstoupit výcvik ve Vrindávanu. Jde mi o to, že v tomto pokročilém věku nevím, kdy mě smrt skolí, a já si přeji mé poslední dny života strávit ve Vrindávanu. Kdybyste tedy byla tak laskavá a spolupracovala byste s naším posláním šířit vědomí Krišny v západním světě, pak bych si přál vrátit se do Vrindávanu. Doufám, že mi toto přání splníte.“ (dŠP Sumatí Mórárdžíové, 27. června 1967)

67-12 „V současné době mám určité potíže se spaním. Nedokážu spát déle než tři hodiny v noci a jednu hodinu přes den. Jestli to tak bude pokračovat dál, a pokud budu zdravý, myslím, že budu mít spoustu času na práci, na psaní knih.“ (dŠP Džadurání. 16. prosince 1967)

68-07 „DŮLEŽITÉ: poznámka pro Upéndru:

Prosím najdi a zašli mi do New Yorku tato následující léčiva:Trifala (hnědavý prášek, vypadající jako hlína, s nasládlou vůní).

Barailaič (rozemleté ořechy, s velice pronikavou vůní – mlel jsi tyto ořechy v San Francisku, poté, co je Ačjutánanda poslal z Indie). Můžeš je zaslat sem (do Montrealu), až stávka skončí.“ (dŠP Upéndrovi, červenec 1968)

69-08 „P.S. Prosím pošli mi mou nádobku na šňupací tabák, až sem Hajagríva pojede. Nemohu tady šňupací tabák najít.“ (dŠP Brahmánandovi, 30. srpna 1969)