70-02 „Šrí Gaudíja Matha

Nové Dillí, Indie

Ctěný Šrípado Áranjo Mahárádži,

prosím přijmi mé uctivé poklony. Dovoluji si potvrdit přijetí tvého laskavého dopisu datovaného 17. února 1970 a tvé milé ocenění mých skromných činností v západních zemích mě velice povzbudilo. Předpověď Šrí Čaitanji Maháprabhua, že Jeho svaté jméno bude známo v každém městě a vesnici na povrchu této planety, se teď Jeho vůlí naplňuje, a není na tom nic úžasného, protože je to prostě přání Nejvyšší Osobnosti Božství. Já se pouze snažím podle svých nejlepších schopností následovat pokyny pod vedením Jeho Božské Milosti Bhaktisiddhánty Sarasvatí Gósvámího Prabhupády, a věci dobře vycházejí.

V současné době rozdáváme milost (prasád) od Hamburku po Tokio, přes dva oceány, Atlantský a Tichý, pokrýváme 14 000 mil na severní polokouli a pak ještě od Tokia do Sydney dalších 5 000 mil. Přikládám zde výstřižky z novin vydaných v Sydney, a jistě velice oceníte, jak tam Šrímán Bali Mardan Brahmačárí, který vystudoval newyorskou univerzitu, velice dobře posledních 14 dní operuje. Mezitím jsem mu poslal na pomoc dalšího asistenta, Šrímána Upéndru dáse Adhikárího.

Na počátku mého rozdávání milosti v západních zemích jsem se domníval, že by  mělo z Indie přijet pár našich lidí, protože jsem tu byl sám jediný bez lidí či prostředků. Díky milosti Pána Čaitanji se ke mně začali nadšeně připojovat mladí lidé, když jsem zpíval Hare Krišna mantru ve veřejných parcích. Touto cestou tak byla zorganizována celá Společnost a zaregistrována podle zákona o náboženstvích a společnostech v zemích jako USA, Anglii, Kanadě atd. a věci se pomalu, ale jistě zlepšují. I mimo naši Společnost lidé naše hnutí začínají oceňovat, a jistě vás potěší zjištění, že také přispívají na naše různé aktivity. Možná jste slyšel jméno George Harrisona, slavného hudebníka z Anglie. Přispěl nám téměř 200 000 rupií, celý náklad na vytištění první části mé knihy o Krišnovi. Podobně zrovna předevčírem jeden mladík přispěl 15 000 rupií na můj knižní fond. Na mnoha místech máme naše vlastní budovy, jako třeba v Bostonu, kde máme také svou vlastní tiskárnu ISKCON Press, v Buffalu, v Detroitu, a zrovna včera na den zjevení Šríly Prabhupády Bhaktisiddhánty Sarasvatí Thákura jsme dokončili vyjednávání o koupi velkého pozemku s kostelem v hodnotě 2 000 000 rupií.

Velmi rád se dozvídám, že ačkoli je ti již 60 let, jsi nadšený pomoci mi s tímto velkým rozdáváním milosti. Ovšem, v duchovních činnostech nejsou žádná omezení ani v pokročilém věku, mně je též 74 let a stále díky milosti Pána Krišny vykonávám činnosti. Jestli mi chceš pomoci, bude nám tvé cenné služby velmi potřeba. Dostat tě sem do Spojených států bude vyžadovat minimálně okolo 12 000 rupií, protože když ti tuto letenku budeme sponzorovat, musíme ti ji leteckou poštou zaslat, a jsou tam ještě další výdaje. Ve svém dopise jsi zmínil, že já musím zařídit tvou cestu sem, naše Společnost tak ale nebude schopna okamžitě zaplatit tolik peněz, aniž bychom věděli, jak můžeme využít tvých služeb pro činnosti naší Společnosti.

Avšak i v Indii, jak to navrhuješ, můžeš získat předplatitele pro naše publikace, neboť jak píšeš, najdou se tam pro tuto činnost velké možnosti. Další služba by mohla být sehnat pro nás tolik potřebné prvotřídní mridangy a karatály a múrti Rádhá-Krišny buď z Vrindávanu (mosazná), nebo z Džaipuru (mramorová), a já se rád dozvím, jestli nám v tomto ohledu můžeš pomoci. Mezitím mi bylo doporučeno, abych ti na tvou současnou adresu v Novém Dillí letecky zaslal dvě vydání Zpátky k Bohu. Prosím zkus je představit v Novém Dillí, protože je to místo, kde žijí samí vzdělaní a osvícení Indové ve stovkách tisíců, a myslím si, že když budeš pracovat systematicky, bude možné tak získat tisíce předplatitelů. Ve tvém příštím dopise mi tedy prosím laskavě sděl, jak bys nám mohl pomoci v těchto dvou výše zmíněných navrhovaných projektech, a my popřemýšlíme o dalších aktivitách do budoucna.

Šrímán Džaja Góvinda dás je teď v německém Hamburku a má na starost naše německé publikační oddělení (časopisy a knihy) a Śrímán Ačjutánanda Brahmačárí je stále v Indii a snaží se rozvinout středisko ve Šrídhám Májápuru. Nakonec bych ti chtěl jen říct, že tito američtí mladí lidé jsou úžasní a spolupracují se mnou velice upřímně, za což jim Krišna žehná pokrokem ve vědomí Krišny. Doufám, že tě toto psaní zastihne v dobrém zdraví, očekávám tvou brzkou odpověď.

Tvůj ve službě Pánu,

A.Č.Bhaktivédánta Svámí“ (dŠP Šrípádovi Áranjovi Mahárádžovi, 27. února 1970)