68-04 „Mléko a sůl by se neměly nikdy smíchat, je to nesprávné a způsobí to malomocenství. Ale sůl může být přimíchána do jogurtu.“ (dŠP Aniruddhovi, 9. dubna 1968)

 

69-06 „Rád slyším, že uvažuješ o sestavení kuchařky našich receptů na Krišna prasádam. Vím, že v Londýně Jamuná dásí již udělala trochu práce na stejném projektu, tak si s ní o tom můžeš psát. Vím, že zvlášť na naší hostině se mnoho osob zajímá o přípravu pokrmů tímto způsobem, takže tato kuchařka je pěkná věc, jak poučit tyto osoby o přípravě a obětování pěkného prasádam pro Pána. Když je tedy nějaká vhodná kniha připravena, informuj mě prosím a pokusíme se zařídit její vydání. S potěšením jsem zaznamenal tvůj popis rostoucího zájmu o vegetariánskou stravu v této zemi. Praxe konzumace masa je ve skutečnosti velmi škodlivá pro duchovní život, protože v duchovním životě je cílem osvobodit se ode všech hříšných reakcí, a jíst maso znamená jednoduše se nutit trpět hříšnými reakcemi za zabíjení našich spřízněných živých bytostí. S tím, jak se mnoho lidí začne věnovat praktikování duchovního života vlivem našeho sankírtanového hnutí, tato kuchařka bude velmi důležitá a měla bys na ní pracovat, jak jen dokážeš. Předej prosím má požehnání svému manželovi Dinéšovi a vašemu dítěti Višnu Árati. Doufám, že vás tento dopis zastihne všechny zdravé.“ (dŠP Krišna déví, 15. června 1969)

 

69-07 „Velmi ti děkuji za dopis z 3. července 1969 poslaný spolu se sýrem. Sýr se však zkazil. Možná sis nevšiml, že jsem řekl, že z tohoto sýra by se měl vyrobit sandéš; to znamená, že čtvrtina sýra by měla být smíchána s cukrem a smažena na pánvi, neustále míchána, dokud není téměř tvrdá. Poté, co jej sundáš, ho pěkně prohněť a pak připrav malé kuličky. Tento sandéš může být uchováván alespoň 14 dní bez újmy, ale sýr nemůže být uchováván déle než tři dny. Dostal jsem jej, ale zkysl. Pokud dokážeš připravit sandéš a poslat mi ho, bude to velmi pěkné. Vyzkoušej to, a pokud se podaří, můžeš mi ho poslat.“ (dŠP Kírtanánandovi, 5. července 1969)

 

69-07 „Jsem velmi rád, že vše v Novém Vrindávanu funguje velmi pěkně, a oddaní muži, ženy a děti šťastně konají své každodenní funkce. Dostal jsem ten sýr, který jsi poslal, a ačkoliv byl pěkný, je ještě třeba udělat několik vylepšení. Vylepšení spočívají v tom, že nejprve dáš sýr na pánev a důkladně promícháš s přidáním 1/4 cukru. Na ohni by měl být míchán a co nejlépe smíchán. Až se bude chladit, měl by být stále co nejlépe míchán. Potom, až bude vychlazený, měl bys jej prohníst a vytvořit těsto. Když je dostatečně měkké, můžeš je vytvarovat do čtverců nebo koulí, jak chceš. Sýr, který jsi již poslal, nebyl špatný, ale tento postup jej dále vylepší.“ (dŠP Kírtanánandovi, 21. července 1969)

 

69-08 „Co se týče tvého receptu na zavařování potravin, je v pořádku, ale ještě lepší bude, pokud budeš postupovat podle tohoto postupu: nakrájej bobule, zelená jablka nebo zelená rajčata na kousky. Bez přidání vody přidej směs stejného množství soli, kurkumy a červené papriky. Poté to nech co nejvíc vysušit na slunci. Když je to hotovo, dej to buď do hořčičného nebo olivového oleje, a pak to vydrží celé roky.“ (dŠP Kírtanánandovi, 6. srpna 1969)

 

69-08 „Co se týče receptu na mango, může se udělat tímto způsobem: nejprve shromáždi šťávu, pak ji vař na ohni, dokud nezbude hustá pasta. A při varu přidej také trochu soli. To bude fungovat jako konzervant; ale nedělej ji slanou. Pak vařenou pastu rozprostři v tenkých vrstvách na vhodné nádoby a suš ji na slunci. Myslím, že to bude úspěšné… Když vezmeš zelené banány, oloupeš je a dáš je na slunce vysušit na jeden, dva, tři dny – dokud nejsou suché – pak mi mohou být poslány, zvlášť když jedu do Evropy. Je to velmi dobré tonikum na játra, a nyní tyto nezralé banány jím v Los Angeles denně.“ (dŠP Góvindovi dásovi, 17. srpna 1969)

 

69-10 „Prosím pošli mangové plátky. Právě jsem se dozvěděl, že zde nejsou k mání.“ (dŠP Brahmánandovi, 3. října 1969)

 

69-10 „Šrímatí Džajašrí dásí mi poslala nějaké sušené banánové lupínky a jsou velmi dobré jako mé jídlo na Ékádaší. Je možné nám je poslat ve velkém množství? Pokud ne, prosím snažte se mi posílat alespoň jeden takový malý balíček každé dva týdny. Jsou velmi chutné. Mangová pasta, jejíž vzorek mi byl také zaslán, nedopadla podle mě příliš dobře, takže ji není třeba zasílat.“ (dŠP Gaurasundarovi, 20. listopadu 1969)

 

69-11 „Dostal jsem také čerstvé makadamové ořechy, které jste mi poslali, a byly velmi chutné.“ (dŠP Upéndrovi, 26. listopadu 1969)

 

70-01 „Sůl by měla být přidána do zeleniny poté, co byla [zelenina] v masále, neměla by se vařit přímo v ghí. Co se týče receptů pro kuchařku, myslím, že Jamuná déví shromáždila recepty prasádam, tak ji můžeš v této souvislosti kontaktovat.“ (dŠP Dinéšovi, 22. ledna 1970)

 

70-01 „Dostal jsem též sušené banánové lupínky, celkem osm balíčků, a plně je využívám. Prozatím mi nemusí žádné další posílat, myslím si však, že když je na havajském slunci nasuší do zásoby, nezkazí se.“ (dŠP Gaurasundarovi, 24. ledna 1970)

 

71-07 „Odpovědi na otázky Krišna déví: ještě jsem neobdržel tvou kuchařku; hořčičná semínka atd. jsou koření s povzbuzujícím účinkem a je třeba se jim vyhnout; rostlinné ghí je v pořádku, pokud není skutečné ghí vůbec nebo snadno dostupné.“ (dŠP Dinéši Čandrovi, 13. července 1971)

 

75-09 „Rád slyším, že Miami získalo novou budovu a chrám. Vyrozuměl jsem, že tam mají mnoho mangových stromů. Kdy je na Floridě sezóna manga? Mám velmi rád manga, a když rostou na našem vlastním pozemku, stávají se ještě chutnějšími. Je skutečností, že pokud koupíš ovoce na trhu, není tak chutné, jako když pochází z tvého vlastního stromu. Oddaní Čaitanji Maháprabhua měli manga také velmi rádi. Čaitanja Maháprabhu nechal okamžitě vyrůst jeden mangový strom v domě Šrínivásově a manga denně rozdával.“ (dŠP Satsvarúpovi Mahárádžovi, 18. září 1975)

 

76-07 „Jelikož říkáš, že se rychle blíží sezóna manga, přijedu na návštěvu v dubnu nebo v květnu. Každý ví, že mám manga velmi rád. Ve skutečnosti je mám rád ze všech plodů nejvíc. Jsou považována za krále mezi ovocem. A Havaj má zcela vynikající manga.“ (dŠP Šukadévovi dásovi, 4. února 1976)

 

76-07 „V Miami je mnoho mang a kokosových ořechů. Pochutnávám si na dabech z Floridy. Zvlášť ty oranžové jsou velmi chutné. Mám každý den jeden. Zelená manga můžete naložit. Nakrájejte je na kousky s neporušenou slupkou a posypte je solí a kurkumou. Dobře je usušte na slunci a ponořte do hořčičného oleje. Vydrží celá léta a můžete si na nich pochutnávat spolu s jídlem. Jsou chutné, měkké a dobré na trávení. Pokud není k dispozici žádná zelenina, můžete je jíst s purími. Nakládané čili také. Směs nakládaných mang a čili je velmi chutná.“ (dŠP Balavantovi, 8. července 1976)