68-03 „Ne, když se Pán zjeví, v Bhagavad-gítě je zmíněno, že tak činí ve své vnitřní energii. Tato vnitřní energie se nazývá jógamájá. Všechny zábavy a činnosti Pána jsou řízeny jógamájou. Proto není pod vlivem hmotné energie, jako jsou podmíněné duše. Řízením jógamáji oddaní někdy zapomínají na přítomnost Všemohoucího Pána. Tak jako Jašódámájí jedná s Krišnou jako se svým zplozeným synem a zapomíná na Krišnovu nepředstavitelnou moc. Proto žádá Krišnu, aby otevřel ústa, aby viděla, zda skutečně snědl nějakou hlínu. Ukázal jí, že spolkl nejen trochu hlíny, ale celý vesmírný projev. Jašódámátá byla ohromena, když viděla tento zázrak, ale přesto zapomněla, že Krišna je Bůh, že Krišna je Nejvyšší Pán samotný, a ne její obyčejný syn. Tímto způsobem probíhá výměna mezi Pánem a Jeho oddanými. Pán nezapomíná, ale jógamájá jedná proto, aby povzbudila Pánovy zábavy.“ (dŠP Upéndrovi, 1. března 1968)

 

68-09 „Rád slyším, že Subhadrá se na tebe dívá, to je dobré znamení, že má v oblibě tvé činnosti. Je to Krišnova šakti neboli vnitřní energie a díky jejímu milostivému pohledu budeš stále úspěšnější v rozvíjení vědomí Krišny. Děkuji ti ještě jednou za tvůj laskavý dopis.“ (dŠP Hansadútovi, 19. září 1968)

 

69-02 „Pokud jde o tvou otázku o Durze a Subhadře, nejsou vůbec stejné. Jiné jméno Durgy je Bhadrá, ne Subhadrá, a činnosti Durgy probíhají v hmotném světě. Subhadrá nefunguje jako Durgá. Subhadrá je vnitřní energie a Durgá je vnější energie. Jako energie mají vztah, stejně jako jsme my energie Krišny, ale mají různé funkce. Ačkoliv je původně energie jedna, jejich expanzí se jejich důrazy liší, a jelikož nejsme impersonalisté, tato rozmanitost jednání je nezbytná pro Nejvyšší Osobnost Božství, tak jako vláda je jedna, ale existuje mnoho oddělení pro její řízení. Oddělení pro vzdělávání i oddělení pro potírání zločinu jsou oddělení vlády. Vláda je spojena se všemi částmi a odděleními, ale vzdělávací činnosti se liší od činností v boji se zločinem. To je filozofie nepochopitelně současně totožných a odlišných projevů Absolutní Pravdy.“ (dŠP Hansadútovi, 9. února 1969)

 

70-02 „Nezjistíme, kdo je matkou Subhadry, ale byla jednou z Vasudévových manželek. Pokud jde o zdobení očí Božstev kohlem, není to třeba. Démon Madhu byl zabit velmi dávno, na počátku stvoření. Ten příběh lze nalézt v jedné z Purán.“ (dŠP Ékájaní, 10. února 1970)